buraki
fot. pixabay.com

Chociaż buraki są często niedoceniane, stopniowo wracają do popularności i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To skromne warzywo jest nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Buraki mogą obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić odporność, a sposobów przygotowania buraków jest wiele. Sprawdź, dlaczego warto je jeść!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/wlasciwosci-burakow-czerwonych/

Buraki

Burak pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest ich wiele, początkowo były to dzikie rośliny, później ludzie zdali sobie sprawę, że są nie tylko jadalne, ale i pyszne.

Wśród odmian buraka najbardziej znanym jest burak liściowy, który jest zarówno popularnym burakiem jak i tradycyjnym burakiem korzeniowym. Istnieją również buraki używane do produkcji cukru i buraków paszowych używanych do karmienia zwierząt.

Buraki cukrowe są wykorzystywane głównie do uprawy żywności, ale nie tylko. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów burak jest również ważnym składnikiem leczniczym, a nawet surowcem kosmetycznym. Nasz talerz najczęściej oparty jest na buraczkach czerwonych, które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Buraki to zdrowie!

Zawartość żelaza w burakach nie jest wysoka (tylko 1,7 mg na 100 g produktu), ale są one idealnymi środkami hematopoetycznymi. Ponadto buraki mogą pomóc w zapobieganiu anemii. Niektórzy mówią, że buraki pomagają w leczeniu białaczki. Pigmenty zawierające buraki cukrowe są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, umożliwiającymi lepsze wchłanianie tlenu przez komórki. Dlatego lekarze uważają, że buraki mają bardzo pozytywny wpływ na układ krążenia.

Inną wysoką zawartością buraków jest kwas foliowy. To kwas, który powinny przyjmować nie tylko kobiety w ciąży, ale także planowane kobiety w ciąży. Kwas foliowy zawarty w burakach warunkuje prawidłowy rozwój płodu, a także jest czynnikiem w usuwaniu homocysteiny z krwi.

Burak prawie nie ma kalorii, tylko 38 kalorii w 100 gramach produktu. Jednak jest bogaty w witaminy i minerały. Burak zawiera witaminę C, B1, kwas foliowy, witaminę A i beta-karoten.

Burak zawiera również wiele różnych minerałów. Wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor i sód. Zawiera również dwa rzadkie składniki: id i cez.

Przeczytaj też: http://www.developersi.pl/dancehall-to-swietny-trening/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here