Kukurydza to jedno z najważniejszych zbóż uprawianych na świecie. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest używana zarówno jako pożywienie, jak i do wytwarzania różnego rodzaju produktów przemysłowych. W tym artykule omówimy podstawowe informacje na temat kukurydzy, jej właściwości odżywczych, zastosowań i sposobów uprawy.
Właściwości odżywcze kukurydzy
Kukurydza jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika, witaminy B, kwasu foliowego i minerałów, takich jak miedź, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, kukurydza jest korzystna dla zdrowia i układu pokarmowego, może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy.
Jest również jednym z niewielu źródeł naturalnych karotenoidów, takich jak zeaksantyna i luteina. Te związki odżywcze są związane z ochroną wzroku i zapobieganiem chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.
Kukurydza jest stosowana w produkcji różnego rodzaju produktów, takich jak mąka kukurydziana, syrop kukurydziany, popcorn, chipsy, olej i wiele innych. Jest również często wykorzystywana jako pasza dla zwierząt, szczególnie dla bydła, trzody chlewnej i drobiu.
Zalecane sposoby uprawy kukurydzy
Kukurydza jest uprawiana na całym świecie, w różnych warunkach klimatycznych i glebowych. W jej trakcie ważne jest, aby zapewnić odpowiednie warunki glebowe, takie jak odpowiedni poziom pH, wilgotność i obecność składników odżywczych. Kukurydza wymaga także regularnego podlewania, szczególnie podczas suszy.
W Polsce uprawia się kilka gatunków kukurydzy, które różnią się między sobą przeznaczeniem i cechami agrotechnicznymi. Popularnym wyborem jest kukurydza ziarnowa – czyli najczęściej uprawiany gatunek w Polsce. Uprawia się ją zarówno dla uzyskania ziarna, jak i na kiszonkę. Najpopularniejsze odmiany to np. Amadeo, Annapolis, Augusta.
Kukurydza cukrowa – to gatunek kukurydzy, który zawiera więcej cukru niż odmiany ziarnowe. Uprawia się ją przede wszystkim na kiszonkę. Najpopularniejsze odmiany to np. Corso, Cristallon, Delikorn, Serendipity.
Kukurydza pastewna to odmiana uprawiana przede wszystkim na paszę dla zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze odmiany to np. Atrium, Fabel, Gamma, Ranson, Rhapsody i Volga.
Kukurydza hybrydowa powstaje z krzyżowania różnych odmian i linii hodowlanych. Kukurydza taka jest bardziej odporna na choroby i suszę, co wpływa na większą wydajność upraw. W Polsce uprawia się wiele różnych odmian kukurydzy hybrydowej, oznaczonej specjalistycznymi ciągami liter i cyfr, np. DKC3623, DKC4003, DKC4464, DKC4943, LG30.235 i PR37M83.
Wybór nasion kukurydzy
Wszystkie wymienione gatunki kukurydzy mają odmienne wymagania dotyczące gleby i warunków hodowlanych, a także różne zastosowania w przemyśle spożywczym i paszowym. W zależności od celów uprawy i warunków panujących w danym miejscu, hodowcy wybierają odpowiednie grupy nasion pozwalających uzyskać optymalne plony. Najwyższej klasy ziarna znajdziesz pod linkiem: https://dlaroslin.pl/12292-Nasiona-kukurydzy-do-siewu.
W tym celu należy zwrócić uwagę przede wszystkim, aby nasiona były wyselekcjonowane z dojrzałych i zdrowych roślin, co pozwala zapewnić optymalne warunki kiełkowania. Ponadto należy zwrócić uwagę na odporność wybranej odmiany na choroby i zagrażające im szkodniki.